Alles over een peeling

Deel dit bericht

Huid verbeterende behandelingen zijn wereldwijd een trend. Geen wonder, want steeds meer onderzoek ondersteunt de werking van ingrediënten die onmisbaar zijn in cosmeceuticals. Hierdoor kunnen de behandelmogelijkheden steeds sneller worden verbeterd en vernieuwd. Door de opmars van sociaal media en het internet is informatie veel beter vindbaar voor de consument. In dit blog bespreken wij de fantastische voordelen van peeling. Deze hebben namelijk het unieke vermogen om de huid te ontdoen van de dode huidcellen, en het stimuleren van nieuwe onmisbare huidbouwstenen. De volgende vragen worden beantwoord: 

 • Hoe werkt een peeling en welke soorten zijn er?
 • Voor wie en welke huidtypen zijn die geschikt?
 • Wanneer is een peeling inzetbaar?


Gezicht peeling

De huid is onze grootste orgaan en hierdoor continue blootgesteld aan vrije radicalen, zon en externe veranderingen. Hier bovenop spelen hormonale en genetische factoren ook een belangrijke rol. Een boost om de zoveel tijd is dan ook geen overbodige luxe. Dit met name tijdens de verouderingsproces en de adolescentie. 

Als je niet tevreden bent met wat jouw huid laat zien, lees dan gauw door. Misschien ligt dit aan een specifiek huidprobleem of juist de algehele vitaliteit van de huid. De inzet van een peeling kan in beide gevallen een uitkomst bieden. De behandelingen kunnen in een kuur verband maar soms zelf met één losse behandeling het probleem aanzienlijk verbeteren. De volgende kwalen kunnen herkenbaar zijn: 

 • Een vale, en of droge doffe huid  
 • Pigmentatie problematiek zoals; hyperpigmentatie, zonneschade en melasma 
 • Fijne lijntjes rondom de ogen, lippenmondplooien en het voorhoofd  
 • Huidonregelmatigheden zoals grove poriën, littekens en acne   

Als wij het hebben over peeling zijn die te verdelen in twee grote categorieën: chemische & bio peeling. In dit artikel zullen we ons enkel beperken tot chemische peeling. Hieronder vallen zowel fruitzuurpeeling als de TCA of de sterkere Phonol peeling. Zoals de naam het zegt is de substantie gebaseerd op een chemische zuur samenstelling. Deze zuren kunnen een zeer gunstig effect hebben op de huid. Zij stimuleren de aanmaak van nieuwe cellen. Zij dragen bij aan een verfrissend, egaler huidstructuur. Vandaar dat dit wereldwijd door huidspecialisten frequent wordt toegepast voor het verminderen en verbeteren van de huid. Daarnaast is een peeling goed geschikt als een onderhoud behandeling die vaker op een veilige manier toegepast kan worden. 


Het fenomeen dat we hebben besproken, wordt hirsutisme genoemd. Technisch gezien treft het alleen vrouwen. En het is de ongewone haargroei in lichaamsgebieden

Als uitgangspunt kijken wij vooral naar waar u zich aan stoort, en stellen zo een gepast behandelplan op. Goed nieuws is dat wij met onze peeling de meeste huidtypes veilig kunnen behandelen, ook dus de getinte huid.  

Maar eerst over de Fruitzuurpeeling Deze zijn verdeeld in Alpha & Beta zuren. Ook wel de AHA’s & BHA’s genoemd. Deze worden toegepast om de bovenste lagen van de huid te vernieuwen. Door de zuren en voedende ingrediënten die de substantie bevat worden doden huidcellen verwijderd, en de huid gestimuleerd om nieuwe huidcellen en bindweefsel aan te maken. De fruitzuurpeeling hebben invloed op de PH-waarde van de huid. Iedere fruitzuur heeft zijn unieke eigenschappen en penetratie diepte in de huid. De penetratie wordt bepaald door de omvang en grootte van de moleculen. Er zijn dus vele varianten peeling, van oppervlakkig/mild, medium tot diep. De samenstelling van zuren en de toepassing ervan, bepaalt de dieptewerking en voor welk indicaties het geschikt is.  


Welke peelingen zijn er?

 • De enzymatische peeling deze is zeer oppervlakkig. Wordt door deskundige vaak toegepast als een voorbereiding op een diepere peeling. Hij werkt vooral bacteriedodend  
 • Glycolzuurpeeling ook wel een fruitzuurpeeling genoemd omdat dit bestaat uit verschillende fruitzuren en fruitsuikers. Deze dringen, door de lagere zuurgraad, wat dieper in de huid. Bacteriën worden gedood, de PH-waarde van de huid verbetert, en acne en pigmentvlekken zijn minder zichtbaar. De afschilferende en anti-oxidatieve werking werkt goed tegen bestaande zonneschade. Een andere fijne bijkomstigheid is dat het elastine en collageen aanmaak stimuleert waardoor fijne rimpeltjes vervagen.  
 • Salicylzuur behoort tot de BHA zuren en is geschikt voor alle huidtypen, maar met name voor de vette, olieachtige huid met neiging tot (ontstoken) acne, dit vanwege de talg oplossende werking 
 • Melkzuur is goed voor de algehele hydratatie van de huid en geschikt voor alle huidtypes, ook dus veilig voor de donkere huid. Pigmentproblemen zoals zonneschade en andere vlekken worden hierdoor goed behandeld.   
 • Retinol solution is de medische benaming van vitamine A. Het maakt de huidoppervlak gladder zonder irritatie. Geschikt voor elk huidtype en inzetbaar als extra versterking boven op de gekozen peeling. Een favoriet die door artsen vaak ook op medisch recept wordt voorgeschreven voor het egaliseren en verminderen van fijne lijntjes en acne.  

 • Vitamine C is met een concentratie boven de 20% inzetbaar als een peeling. De unieke eigenschappen van vitamine C zijn het egaliseren en het verminderen van pigment oneffenheden. Een frisse en egale huisstructuur is hier het resultaat van.  
 • Mango & pompoen zuren zorgen voor antioxidatie, gladder en egaler worden van de huid teint. Het huidoppervlak verfrist en hydrateert. Geschikt voor alle huidtypen 
 • De Jessner peeling is een combinatie van 3 unieke zuren (melkzuur, resorcinol-en salicylzuur), die zijn naam te danken heeft aan de dermatoloog Max Jessner die het heeft uitgevonden. Samen met de TCA-peeling behoort dit tot de diepere peeling die een uitkomst biedt voor hardnekkige problemen zoals acne en pigmentatie problematiek.  
 • De TCA-peeling (tri chloor azijnzuur) heeft een werking op de eiwitmolecules van de huid en behoort tot de medium/diepe peeling. Verkrijgbaar in verschillende concentraties die de werking kunnen versterken. Bij ons in de kliniek werken wij met de TCA pain control peeling. Deze bieden comfort tijdens de behandeling terwijl gelijkheid de huid tot de diepste lagen wordt behandeld. De peeling is op een veilige en gecontroleerde manier met minimale risico op complicaties geschikt voor alle huidtypen. De TCA is goed inzetbaar voor verschillende huidaandoeningen en hardnekkige pigmentatie problematiek. Grove poriën worden kleiner en de huid verjongingsproces wordt gestimuleerd.  

 
Naast de bovengenoemde zuren zijn er tal andere vruchten die vaak verwerkt zijn in een medische peeling. De samenstelling van iedere unieke zuur in combinatie met ander ingrediënten zoals plantstamcellen, enzymen en vitamines zorgt dat de huid op de juiste manier de nodige boost krijgt. Hieronder nog een kort lijst met de zuren die wij niet expliciet hebben genoemd, maar wel een staande ovatie verdienen voor het verrichten van wonderen voor ons huid: Amandelzuur, Citroenzuur, Kojinezuur, Braam pulp, Limoen pulp, Passievrucht pulp, Ananas & papaja.  

Wij hopen dat je na het lezen van dit artikel wat meer thuis bent in de wereld van fruitzuurpeeling. Benieuwd naar welk peeling behandeling geschikt is voor jou? Neem dan contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.  

Dit artikel is geschreven door Helia Saberi, Huidtherapeut bij Docveer Kliniek  

Alles over een peeling

Deel dit bericht

Helia Saberi

Helia Saberi

Huidtherapeut bij Docveer Clinic

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang nieuws en aanbiedingen

Gerelateerd nieuws

Huidverbetering Erbium-YAG laser

Geschreven door H. Saberi op februari 27, 2021   Verjong, verbeter en versterk je huid met de Erbium YAG laser.   Goede huidproducten met actieve ingrediënten kunnen veel voor

Microdermabrasie

Welke patiënten zijn geschikt voor microdermabrasie? Leidt microdermabrasie tot het verwijderen van de buitenste huidlaagen tot vernietiging van de huidbarrière? SamenvattingEr zijn veel misvattingen over

Meer informatie over een behandeling?

Wij vertellen je graag meer!

Dr. Veerander Ghotra

Dr. Veerander Ghotra

Cosmetisch arts bij Docveer Clinic

Helia Saberi

Helia Saberi

Huidtherapeut bij Docveer Clinic

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang nieuws en aanbiedingen

Gerelateerd nieuws

Meer informatie over een behandeling?

Wij vertellen je graag meer!

Heeft u vragen over een behandeling?

Stel je vragen aan onze specialisten en krijg antwoord binnen 24 uur. Plan een gratis gezamenlijk consult in met onze cosmetisch arts en huidtherapeut.

Blijf op de hoogte van onze acties en tips!

Vul hieronder je naam en e-mailadres in. Wij zullen je niet spammen :)

Heb je een vraag?
Stel hem direct!
Vraag stellen?
×