Huidverbetering Erbium-YAG laser

Deel dit bericht

Geschreven door H. Saberi op februari 27, 2021  

Verjong, verbeter en versterk je huid met de Erbium YAG laser.  

Goede huidproducten met actieve ingrediënten kunnen veel voor onze huid betekenen. Zij kunnen bijdragen aan de hydratatie en de bescherming van onze huid. In sommige gevallen kan goede skin care zelfs kleine onsierlijke vlekken doen verminderen. Maar soms is er meer nodig voor het verbeteren van de algehele huidstructuur. Dit is het geval bij hardnekkige problemen die zo storend kunnen zijn, dat de huid een grondig en professionele aanpak nodig heeft. Denk hierbij aan: Grove poriën, striae, zonneschade, rimpels en littekens. Deze huidproblemen kunnen afzonderlijk voorkomen of zich juist voordoen in clusters.  

Stel dat u in de spiegel kijkt en verschillende dingen ziet waaraan u zich stoort. Welke behandeling is dan geschikt en moeten deze dan afzonderlijk worden uitgevoerd? Zo gaan huidverslapping en rimpels vaak hand in hand. Net zoals zonneschade die zich vaak voordoet in combinatie met pigmentvlekken en fijne lijntjes. Na een periode van actieve acne kunnen zowel littekens als pigment-en vaatproblemen zichtbaar blijven op de huid. Een doffe huid kan ontstaan na een periode van stress of slechte levensstijl. De Er-YAG laser biedt uitkomst voor problemen die hardnekkig zijn van structuur of zich in clusters voordoen. Met één unieke technologie kunnen meerdere huidproblemen tegelijk worden verholpen. 

Dit traject begint met het in kaart brengen van de verwachtingen van de patiënt. Waar stoort iemand zich aan? En wat is het proces dat doorlopen moet worden om tot het gewenste resultaat te komen? Is dit gewenste resultaat reëel en haalbaar?  

 

De voor-en nadelen van de ER-YAG laser

De Er-YAG laser heeft een minimum van bijwerkingen en risico’s. Het biedt een mooie uitkomst voor huidaandoeningen die met huidproducten of peeling minder snel verholpen kunnen worden. De behandeling is veilig voor alle huidtypen, mits ze correct worden uitgevoerd. Het vernieuwingsproces van de huidstructuur gebeurt in zijn geheel en niet stapsgewijs. De resultaten zijn veelbelovend net zoals de voordelen. Toch zijn er ook een paar nadelen waarvan het belangrijk is dat u zich ervan bewust bent. De behandeling kent een downtime van 5 tot 7 dagen. Dit houdt in dat de huid in die periode nog moet herstellen. Het is daarom belangrijk dat u hier voorafgaan aan de behandeling rekening mee houdt.  

Principe van de ER-YAG laser  

De Erbium-YAG laser zendt licht uit met een golflengte van 2940 nanometer. Deze uniek golflengte richt zich op de watermoleculen van de huid. Iedere puls zorgt voor de verdamping van vocht in de bovenste huidlaag. Dit proces gebeurt op een fractionele wijze. Dat houdt in dat de huid in fracties wordt behandeld. Dus in plaats van dat de huid compleet wordt weg verdampt zoals bij de CO2 laser, gebeurt dit in kleine delen. Vandaar dat de Er-YAG laser vaak fractionele laser wordt benoemd. De laser schiet dus met een golflengte van 2940nm korte pulsen in de vorm van schijfkolommen op de huid. Dat ziet er als volgt uit:  

Erbium-Yag laser effect op huid

Doordat de huid niet als een geheel wordt verdampt, verloopt het genezingen proces beter en zijn de risico’s op bijwerkingen minimaal.  

Wat gebeurt er dan in de huid?  

Dit zorgt ervoor dat de huid op een gecontroleerde wijze, op minuscuul niveau thermische beschadiging ondergaat. Je zult nu misschien denken dat dit een pijnlijk proces is, maar de meeste mensen ervaren dit over het algemeen niet als heel pijnlijk. Hoe groter het behandelde gebied, hoe meer warmte er in de huid ontstaat. De warmte wordt doorgaans als onaangenaam ervaren, met name aan het einde van de behandeling.  

De warmte in de huid houdt gedurende 24 tot 48 uur aan. Dit gaat gepaard met roodheid en soms zelfs zwelling. Er is sprake van zwelling in het geval van een intensieve behandelprocedure. Het mooie aan de Er-YAG laser, is dat het apparaat op een lager frequentie ingesteld kan worden. Dit geeft dan het effect van een diepe peeling met als resultaat een verfrissende glow.  

Waar met andere lasers, zoals de CO2, de diepte van de behandeling al bepaald is, kan de Er-YAG hier meer flexibiliteit bieden. De behandelaar heeft dus meer controle bij de uitvoering. Hoe hoger de instelling, hoe intensiever de behandeling wordt. Na de behandeling komt een genezingsproces op gang. Tijdens dit proces wordt de huid voorzien van fibroblasten. Deze zorgen voor de aanmaak van collageen en elastine in de huid.  

Dit proces zorgt voor huidverjonging en reductie van fijne lijnen. Voor het verminderen van de rimpels duurt het even voordat het resultaat te zien is. Het verjongingsproces is een traject die niet altijd met één behandeling het gewenste resultaat geeft. Meerdere behandelingen zijn nodig in combinatie met goede thuisproducten. De Er-YAG laser is ideaal voor beginnende huidveroudering, maar diepe groeven zijn nooit helemaal weg te krijgen. Dat is echter wel nodig met behulp van bijvoorbeeld injectables. Pigmentvlekken, striae, littekens en beginnende huidveroudering zijn de key target van dit lasertechnologie.  

 

Hoeveel behandelingen heb ik nodig? 

De behandeling wordt doorgaans in een kuurverband van 2 tot 4 behandelingen geadviseerd. Dit ligt aan de kwaliteit van de huid en de wensen van de patiënt. Verder is de Er-YAG laser fantastisch inzetbaar als een onderhoud behandeling. 

Behandeling in het kort: 

  • De behandelprocedure met de ER-YAG laser wordt aan u uitgelegd. Wat zijn de voor-en de nadelen? Wat gebeurt er in de huid? Wat kunt u verwachten?
  • Hierna worden foto’s genomenvan het behandelgebied. Dit is belangrijk voor het vergelijken van de behaalde resultaten. De foto’s zijn vertrouwelijk.  
  • Hierna tekent u hetinformed consent  
  • De huid wordt gereinigd en grondig gedesinfecteerd 
  • U krijgt een laser bril ter bescherming 
  • De behandeling wordt uitgevoerd door een arts of huidtherapeut
  • De behandeling duurt doorgaans tussen de 45 en 60 minuten
  • U krijgt advies over de nazorg, zonbeschermingen de bijpassende thuis producten   

References

Chen, K.-H., Tam, K.-W., Chen, I.-, Huang, S. K., Tzeng, P.-C., Wang, H.-J., & Chen, C. C. (2017). A systematic review of comparative studies of CO2 and erbium:YAG lasers in resurfacing facial rhytides (wrinkles). Journal of Cosmetic and Laser Therapy, 19(4), 199–204.  

Modena, D. A. O., Miranda, A. C. G., Grecco, C., Liebano, R. E., Cordeiro, R. C. T., & Guidi, R. M. (2020). Efficacy, safety, and guidelines of application of the fractional ablative laser erbium YAG 2940 nm and non-ablative laser erbium glass in rejuvenation, skin spots, and acne in different skin phototypes: a systematic review. Lasers in Medical Science, 35(9), 1877–1888.  

Sipprell, W. H., Bell, D. E., & Ibrahim, S. F. (2020). Fractionally Ablative Er:YAG Laser Resurfacing for Thermal Burn Scars: a Split-Scar, Controlled, Prospective Cohort Study. Dermatologic Surgery, 46(12), 1577–1582.  

Walsh, J. T., & Deutsch, T. F. (1989). Er:YAG laser ablation of tissue: Measurement of ablation rates. Lasers in Surgery and Medicine, 9(4), 327–337.  

 

Dr. Veerander Ghotra

Dr. Veerander Ghotra

Cosmetisch arts bij Docveer Clinic

Helia Saberi

Helia Saberi

Huidtherapeut bij Docveer Clinic

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang nieuws en aanbiedingen

Gerelateerd nieuws

Microdermabrasie

Welke patiënten zijn geschikt voor microdermabrasie? Leidt microdermabrasie tot het verwijderen van de buitenste huidlaagen tot vernietiging van de huidbarrière? SamenvattingEr zijn veel misvattingen over

Alles over een peeling

Huid verbeterende behandelingen zijn wereldwijd een trend. Geen wonder, want steeds meer onderzoek ondersteunt de werking van ingrediënten die onmisbaar zijn in cosmeceuticals. Hierdoor kunnen de behandelmogelijkheden steeds sneller worden verbeterd en vernieuwd. Door

Meer informatie over een behandeling?

Wij vertellen je graag meer!

Heeft u vragen over een behandeling?

Stel je vragen aan onze specialisten en krijg antwoord binnen 24 uur. Plan een gratis gezamenlijk consult in met onze cosmetisch arts en huidtherapeut.

Blijf op de hoogte van onze acties en tips!

Vul hieronder je naam en e-mailadres in. Wij zullen je niet spammen :)

Heb je een vraag?
Stel hem direct!
Vraag stellen?
×